vrijdag 14 september 2012

Makkelijk beginnen

Wie ranja kan maken kan ook parfum maken. Om dat te bewijzen begin ik met een simpel recept:
8 ml Cashmeran
100 ml Cosmetisch haarwater

Doe de Cashmeran in een glas en giet het Cosmetisch haarwater erop, even roeren en klaar is het parfum.

Nu ik m'n punt heb gemaakt ga ik er wat dieper op in. Cashmeran is een geurstof met een geweldige warme muskusgeur. In een parfum meng je meestal een boel geurstoffen, maar Cashmeran is zo lekker, die wil ik wel in z'n eentje dragen. Cosmetisch haarwater is hoofdzakelijk geurloze alcohol, door de Cashmeran hierin op te lossen krijg je een parfum. De alcohol zorgt dat het parfum beter vervliegt, daardoor geeft het, vooral als je het opdoet of net draagt meer geur af. Alcohol verdunt de geur die daardoor vaak aangenamer is, een sterke geur is zelden lekker als parfum. Cashmeran is een heel veilige stof, niet irriterend of allergeen,  veel geurstoffen zijn dat wel, dat is een andere reden om de geur in alcohol te verdunnen.

Nu het wat uitgebreidere recept, voor een wat normalere hoeveelheid.

Benodigdheden:
- 2 ml Cashmeran
- 30 ml Cosmetisch haarwater
- Verstuiver Quadro 30 ml
- Bekerglas 100 ml
- 3 stuks druppelpipet plastic 3 ml 
Allemaal te koop in mijn webwinkel De Hekserij

Werkwijze:
Druppel 20-25 druppels Cashmeran in het bekerglas, gebruik hiervoor een plastic pipet. Vul aan tot ongeveer 30 ml met Cosmetisch haarwater, je kan het eerste beetje prima uit het flesje gieten, maar een pipet is handig voor het laatste beetje Cosmetisch haarwater, het komt niet heel precies, 28 of 32 ml is ook goed.
Roer je parfum met een druppelpipet, als alles opgelost is kan je de verstuiverfles vullen. Ik doe dat meestal met een druppelpipet, na 10-12 keer is de fles mooi schoon en het scheelt weer een trechter schoonmaken. Voordat je de verstuiver op de fles schroeft moet je de stijgbuis op maat knippen. Goed opletten en niet te kort afknippen, anders krijg je het laatste beetje niet goed uit de fles.

Je parfum is nu klaar, maar je zal merken dat het na een tijdje, een week tot enkele maanden veel lekkerder en zachter zal ruiken. In het begin ruik je vaak een wat scherpe alcoholgeur die door rijping verdwijnt.Geen opmerkingen:

Een reactie posten