zaterdag 22 september 2012

Eau de cologne

In mei was ik in Keulen en heb bij 4711 een workshop (duftseminar)  gevolgd. Als je een beetje Duits kan en je bent een keer op donderdagmiddag in Keulen is dat leuk om te doen, geef je wel van te voren op.

Met een eau de cologne wordt meestal een licht citrusgeurtje bedoeld, wat anders dan de originele eau de colognes, dat zijn echte volle parfums. Wel kenmerken beide zich door het hoge gehalte citrusgeur. Een licht eau de cologne kan je makkelijk zelf maken, het kan in principe helemaal natuurlijk, maar echte neroli olie (die in een eau de cologne hoort) is wat aan de prijzige kant. Echte neroli olie kost minstens 15 euro voor 10 ml, als het goedkoper is dan is het in elk geval nep; 60 euro is een normalere prijs voor 10 ml echte neroli olie en als het 80 euro is dan mag je nog niet klagen. Jasmijn extracten zijn nog duurder, vandaar dat ik hiervoor een parfumolie gebruik.

Eau de cologne
- 12 druppels EO Bergamot
- 8 druppels EO Citroen
- 3 druppels PO Neroli
- 1 druppel PO Jasmijn
- 10 druppels Benzoëtinctuur
- aanvullen tot 50 ml met Cosmetisch haarwater

De benzoëtinctuur maken we in De Hekserij zelf, en kan net als de overige grondstoffen in de webwinkel van De Hekserij worden gekocht. Uiteraard is het handig wat druppelpipetten plastic 3 ml in huis te hebben. Een leuke verpakking is de blauw glazen fles Blane 50 ml met een zwarte DIN18 afsluitdop. Met een trechter glas ±50 ml krijg je het allemaal makkelijk in de fles.

Uiteraard kan je lekker spelen met de grondstoffen. Andere citrusolie als limoen en grapefruit zijn lekker. In plaats van jasmijn kan je lavendel en basilicum gebruiken: wat kruidiger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten