donderdag 12 juli 2018

Splash cologne

Een splash cologne of bodymist is in feite een licht parfum. Het doel ervan is hetzelfde als vroeger bij de 'eau de cologne': even lekker opfrissen. De geur mag je even ruiken, maar deze mag niet te lang blijven hangen, hooguit een heel lichte nageur is toegestaan.

Technisch doe je dit door geen basisnoten te gebruiken: alleen snel en makkelijk vervliegende geurstoffen. Topnoten dus, en misschien een paar hartnoten. Verder is de dosering laag: 1-2% geurstoffen.

Gisteren vonden we bij De Hekserij de tijd om het voltallige personeel een splash cologne te laten ontwerpen. Experimenteren met onze producten is heel belangrijk: we verkopen ongebruikelijke producten, daar moeten we dan ook allemaal wat van weten, niet alleen de specialisten.

Uiteraard lukten ze allemaal, behalve die van de parfumeur: te veel experiment, te weinig aangenaam resultaat.

Op de website van de Hekserij vind je de geslaagde formules.

Arjanne maakte Lafresh. De basis is lavendelolie die met wat bergamot wordt opgefrist. De linalylacetaat versterkt het bloemige en onderdrukt het groen-kruidige een beetje.
Willem maakte Limint. Het akkoord tussen limoen en pepermunt is de kern van de geur. Dihydromyrcenol en terpinylacetaat vormen de licht kruidige citrus achtergrond waar dit akkoord op geschilderd is. De ene druppel salieolie voorkomt saaiheid: een klein kruidig elementje.

Merel maakte Berrydew. Ze wilde wat doen met Dewberry, een mooie fruitbasis van Givaudan. Met de davana en Fructone werd de fruitigheid versterkt. Terpinylacetaat en EO limoen maken het iets citrusachtig. De cis-3-Hexeenol geeft een natuurlijke frisheid.

Els maakte Bubblegum. Ze wilde een fruitige jasmijn maken, het werd echter aardbeienkauwgom! Het akkoord van benzylacetaat en Fructone is verantwoordelijk voor deze geur. Een typisch voorbeeld van een combinatie van geuren (jasmijn en appel, in dit geval), die samen opeens een andere geur vormen. Leuk om tegen aan te lopen, maar het resultaat is in elk geval heel anders dan verwacht.

Ik wilde de appelgeur van Fructone versterken met benzylacetaat en opfrissen met cis-3-hexeenol. Dat kan misschien ook wel, maar dan is echt maar een beetje benzylacetaat nodig. Nu ontstond hetzelfde bubblegum akkoord als bij Els' geur, maar dan onaangenaam sterk: meer een oplosmiddelgeur. Mislukt noemen we dat in parfumeursjargon. 

Voor de vorm plaats ik hier wel de mislukte formulering en tussen haakjes een suggestie voor versie 2:
18 Fructone (26)
11 Benzylacetaat (3)
 1 cis-3-Hexeenol (1)

Corrie, onze kantoorhond hebben we geen geur laten maken. Hij is een liefhebber van civet, maar de rest vindt alleen civet een beetje teveel van het goede. Bovendien is civet een basisnoot, uitstekend in een zwaar en zwoel parfum, niet zo goed in een splash cologne.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten