vrijdag 3 oktober 2014

Molecule 01

Ik verbaas me er nog regelmatig over hoeveel mensen het parfum Molecule 01 proberen na te maken. Dit parfum, bedacht door de Duitse parfumeur Geza Schön, op de markt gebracht door het alleen bij hardcore parfumliefhebbers bekende parfumhuis Escentric heeft als bijzonderheid dat het maar één enkele geurstof zou bevatten, namelijk Iso E Super van IFF. 

Hoewel ik veiligheidshalve zou bevatten schrijf, geloof ik het ook wel: Iso E Super is een zeer veel gebruikte geurstof die op zich lekker ruikt: hout en amber, maar die verder als eigenschap heeft een parfum verder te laten reiken, het parfum lijkt meer volume en uitstraling te hebben. Dat is ook meteen de reden waarom Iso E Super zoveel wordt gebruikt: de geur zelf is aangenaam, maar het genoemde effect is iets dat in heel veel parfums gewenst is en moeilijk te bereiken. 

Ik zou me kunnen voorstellen dat je je als koper van het parfum opgelicht voelt, je hebt net ruim honderd euro betaald voor 100 ml parfum waar maar één enkel geurstofje voor gebruikt is. Een parfum dat je inderdaad simpel kan namaken voor een fractie van de aanschafprijs. Maar dat zou geen eerlijke vergelijking zijn. Welk parfum je ook koopt, de inhoud van het flesje kost meestal minder dan 100 euro per liter. Bij zo'n bedrag heb je nog een redelijk kostbaar parfum met veel dure natuurlijke extracten, zoals die van roos en jasmijn (die al snel enkele duizenden euro's per kg kosten). Een eenvoudiger parfum zonder deze dure extracten kost in het groot zelden meer dan 20 euro per liter om te maken.

Waarom betaal je dan zoveel? Er zijn verschillende redenen. Ten eerste wordt door de serieuze parfumhuizen (waaronder ongetwijfeld ook Escentric) zeer veel aandacht besteed aan kwaliteit, veiligheid en ontwikkeling. Niets wordt aan het toeval overgelaten. Dus voordat er ook maar een flesje verkocht is, is er al veel geld uitgegeven. Dat moet weer terug worden verdiend. Voor parfum wordt vaak veel en dure reclame gemaakt. Neem bijvoorbeeld de gratis testertjes die je bij de parfumverkoper krijgt, misschien wordt er wel meer weggegeven dan er wordt verkocht! Om te zorgen dat je goed geholpen wordt in de parfumwinkel geven veel parfumhuizen een mooie marge op het parfum. De verkoper verdient dus een leuk bedrag per verkochte fles en kan daardoor een uitstekende service aan de klant verlenen. Overigens is het einde van dat verkoopmodel een beetje in zicht door de verkoop via internet. 

Tenslotte maakt niet elk parfum dat op de markt wordt gebracht winst, er zit heel wat risico in. Bij elkaar maken de parfumhuizen dan ook geen extreme winsten, ondanks de hoge prijs.

Ik denk ook niet dat de parfumeur lui was en zo maar wat heeft gedaan. Het is meer een vorm van conceptuele kunst, de parfumeur-kunstenaar heeft een statement gemaakt, namelijk dat een goed parfum niet goed is omdat het ingewikkeld is, maar simpelweg omdat het goed is. Je zou het kunnen zien als een abstract parfum met als tegenhanger een 'barok' parfum waarin honderden geurstoffen zijn verwerkt, waarvan het maar de vraag is of iemand er iets van zou merken als je er een zou weglaten.

Maar terug naar mijn verwondering: waarom zoveel mensen Molecule 01 maken. Hoewel het een aardige geur is, denk ik niet dat dat de reden is, zoveel parfums zijn minstens zo lekker. Eén reden is misschien nieuwsgierigheid en het feit dat je het kan. De tweede is denk ik dat je dan lekker een boel geld hebt 'bespaard', maar dat klopt natuurlijk niet, je had het parfum anders waarschijnlijk niet gekocht. 
Hoe het ook zij, het is eenvoudig te maken. Het simpelste door het setje parfum No1 maken bij De Hekserij te bestellen, maar het losse recept geef ik hieronder ook:

Benodigdheden:
- 2 ml Iso E Super
- 30 ml Cosmetisch haarwater
- Verstuiver Quadro 30 ml
- 1 druppelpipet plastic 1 ml
- 1 druppelpipet plastic 3 ml 
 
Werkwijze: Druppel 20-25 druppels Iso E Super in de fles van de Quadro verstuiver, gebruik hiervoor een plastic pipet van 1 ml. Vul aan tot onder de hals met Cosmetisch haarwater, een 3 ml pipet is hier handig voor. Voordat je de verstuiver op de fles schroeft moet je de stijgbuis op maat knippen. Goed opletten en niet te kort afknippen, anders krijg je het laatste beetje niet goed uit de fles. Als de verstuiver er op geschroefd is even schudden en klaar is het parfum. Zoals meestal verbetert het de eerste weken tot maanden door de rijping.

4 opmerkingen:

 1. Wouw! wat een interessant artikel over deze spannende geur die verschijnt en weer verdwijnt. Ik snap dat mensen hem na zouden maken als deze inderdaad zo eenvoudig na te maken is, maar dat is eigenlijk net als de vervalsing van een kunstwerk, het draagt niet het unieke aura van de maker in zich. Ik wist niet dat het zo eenvoudig was om deze geur te maken en wat er allemaal bij komt kijken qua promotie kosten, zorg en aandacht:).
  Groetjes,

  Ayda v.k.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Unieke aura van de maker, en daar 95 euro extra voor betalen? Het is gewoon een groot commercieel circus die cosmeticabranche.ik heb niet de illusie dat ergens in een stoffig laboratorium een schattig oud mannetje zijn unieke aura er voor 95 euro doorheen staat te roeren. Dan liever mijn eigen aura gratis, dat is dan ook onbetaalbaar

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Aangezien 1 ml gemiddeld bestaat uit 20 druppels (afhankelijk van het type vloeistof waar het om gaat) en er 2 ml nodig is in dit "recept", zou ik aanraden minimaal 50 druppels te gebruiken en niet slechts 20-25. Heb gisteren zelf dit parfum gemaakt en zelfs 67 druppels ISO in mijn 30ml verstuiver gedaan. Die verhouding lijkt tot dusver te kloppen..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Er zit inderdaad een fout in. 1 ml water bestaat uit ongeveer 25 druppels, 1 ml Iso E Super uit ongeveer 40. Dus 2 ml Iso E Super is ongeveer 80 druppels. Met 25 druppels Iso E Super op 30 ml parfum heb je maar ongeveer 2 % geurstof, dat is wel een heel licht parfum. 10% geurstof is een beter uitgangspunt (je kan altijd nog een zwaardere of lichtere versie maken), dan heb je 120 druppels ofwel ongeveer 3 ml nodig. Als je een weegschaal gebruikt: 3 ml Iso E Super weegt 2,89 gram. Het IFRA maximum is 21,4% voor parfums, ofwel 6,42 gram op 30 ml parfum (= ongeveer 250 druppels).

  BeantwoordenVerwijderen